Skip to main content

FAQ

INSCHRIJVEN

  1. Hoe kan ik mijn zoon/dochter inschrijven?
    Via de website kunt u uw zoon/dochter inschrijven. Wanneer het inschrijfformulier is verstuurd ontvangt u binnen 7 werkdagen een ontvangstbevestiging. Heeft u na 7 werkdagen nog geen bevestiging ontvangen? Neem dan telefonisch contact met ons op.
  2. Wat zijn de kosten voor het volgen van zwemles?

    De tarieven voor het volgen van zwemles kunt u terug vinden op de website.
  3. Betaal ik kosten voor het inschrijven?
    Ja, bij aanmelden voor zwemles bent u €35,00 inschrijfgeld verschuldigd
  4. Is er een wachtlijst?
    De wachtlijst varieert, gemiddeld is deze 12 maanden. Dit kan per dag en per locatie verschillen. Meer informatie treft u onder de zwemlessen – locaties. Plaatsing is afhankelijk van de doorstroming én van uw eventuele voorkeuren. Mocht u vragen hebben over de wachtlijst dan kunt u contact met ons opnemen.

LEEFTIJD

  1. Wat is volgens Zwemkanjers de ideale leeftijd om te starten met zwemles?
    Uw zoon/dochter kan bij Zwemkanjers met 5 jaar beginnen met zwemlessen. Houdt u er wel rekening mee, dat wanneer kinderen jong beginnen, ze er over het algemeen langer over doen dan wanneer ze met 5,5 of 6 jaar beginnen.
    Leren zwemmen betekend ook heel veel nadenken over de bewegingen. Er moet veel tegelijk gebeuren en dat vraagt een behoorlijke inspanning. Benen en armen moeten afzonderlijk van elkaar een bewegingspatroon uitvoeren. Het kunnen drijven in het water en niet te vergeten evenwicht en balans spelen hierin een belangrijke rol.
    Het is erg moeilijk leren en begrijpen als een kind nog (te) jong is.
    Qua motorische ontwikkeling zijn de meeste kinderen pas in staat om alles tegelijk op te pakken als ze zo’n 5 jaar oud zijn. Bovendien is er voor het leren zwemmen ook nog zelfvertrouwen en concentratie nodig.
    We hebben de ervaring dat dit bij kinderen van 5 jaar of ouder allemaal wat makkelijker en sneller verloopt.
  2. Kun je voor de leeftijd van 4 jaar al iets doen aan zwemles?
    Er bestaan verschillende activiteiten met jonge kinderen: ouder- en kindzwemmen, baby- en peuterzwemmen, guppy- en puppyzwemmen of survivalzwemmen. Zwemkanjers verzorgd voor 4jarige speciale lessen ‘kleutersurvival’. Informeert u gerust naar de mogelijkheden. Instromen kan vanaf 4jaar.

GROEPEN

  1. Hoe groot zijn de lesgroepen waarin les wordt gegeven?
    De groepsgrootte is afhankelijk van de lesgroep.
    De groepsgrootte voor zwemles in een reguliere zwemgroep bestaat uit 3 tot 5 kinderen.
    In de reguliere groepen zwemmen kinderen van verschillende niveaus, waardoor er gedifferentieerd lesgegeven wordt. De lessen bestaan uit 45minuten.
    Daarnaast biedt Zwemkanjers de mogelijkheid voor privé zwemles, 1 op 1 begeleiding of 1 op 2 begeleiding.
  2. Is privé zwemles mogelijk?
    Op verschillende dagen en tijden verzorgen wij privé zwemlessen.
    Er bestaat dus een mogelijkheid om 1 op 1 begeleiding of 1 op 2 begeleiding te volgen.
    Op onze website treft u meer informatie over privé zwemles.
  3. We hebben meerdere kinderen van verschillende leeftijden in 1 gezin, kunnen ze samen in een lesgroep zwemmen?
    Op basis van beschikbaarheid is het mogelijk om met meerdere kinderen uit 1 gezin in dezelfde lesgroep te laten zwemmen. In overleg met u wordt gezocht naar een geschikt moment. Voor meer informatie neemt u gerust contact met ons op.
  4. Verzorgen jullie ook zwemles op locatie?
    Ja, wij verzorgen al een aantal jaren zwemles op locatie.
    Uit ervaring blijkt dat kinderen via zwemles aan huis of op locatie nog sneller leren zwemmen. U heeft zelf de keuze of u alleen uw eigen kinderen laat deelnemen aan de zwemles of ook nog vriendjes of vriendinnetjes mee wilt laten doen.
    De zwemlessen aan huis bieden u het gemak dat u niet meer wekelijks de deur uit hoeft om naar het zwembad toe te gaan. Er is veel persoonlijke aandacht voor de kinderen en u kunt zelf bepalen wanneer de zwemlessen plaatsvinden.

OPLEIDINGSWEG ZWEM ABC

  1. Waarom het gehele Zwem-ABC halen?
    Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen ook echt het diploma C nodig. Daarmee leren kinderen goed zwemmen om zich daardoor in elke situatie veilig te voelen in en om het water.
  2. Zwemkanjers werkt met het Survival Zwem ABC van ZwemOnderwijs Nederland.
    Het programma dat is samengesteld bestaat uit 3 fasen en dat meteen begint in diep water:
    fase A van Aanleren van de zwemslagen
    fase B van Basiszwemmen
    fase C van Compleet programma
    Bekijk HIER de eisen voor het Zwem-ABC
  3. Hoelang duurt het complete Zwem-ABC?
    De snelheid waarmee uw zoon/dochter leert zwemmen, is onder meer afhankelijk van fysieke, motorische en cognitieve ontwikkeling.
  4. Is het ook mogelijk om te stoppen na zwemdiploma A of B?
    Ondanks dat wij aanraden uw zoon/dochter het gehele Zwem-ABC te laten behalen is het bij Zwemkanjers ook mogelijk om te stoppen na diploma A of B. Na het opzeggen van de zwemles wordt de betaling stop gezet.
    Verzorgen jullie turbo zwemlessen?
    Net als het halen van je rijbewijs heeft het leren zwemmen tijd nodig. Het is belangrijk dat de vaardigheden worden ingeslepen en dit kan volgens ons niet binnen een aantal weken.

LESTIJDEN EN VAKANTIES

  1. Op welke dagen en tijden wordt er les gegeven?
    Klik HIER voor de exacte lesdagen en lestijden voor beide locaties.
  2. Zwemles tijdens vakanties en nationale feestdagen.
    Regelmaat en structuur is voor ieder kind belangrijk. Zwemkanjers streeft naar continuïteit. Wij proberen de zwemlessen tijdens schoolvakanties door te laten gaan. In de jaarplanning treft u meer informatie. Op de dagen dat er géén zwemles plaatsvindt wordt er uiteraard geen lesgeld berekenend.
    In de schoolvakanties bieden wij alleen zwemlessen aan bij Fitland in Gennep. U kunt zelf beslissen of u hier aan deelneemt of niet.
    Zwemt uw zoon/dochter in Overloon, dan adviseren wij u om in vakanties gebruik te maken van de lessen in Gennep.

AFMELDEN ZWEMLES

  1. Hoe kan ik mijn zoon/dochter afmelden voor de zwemles?
    Wanneer uw zoon/dochter niet aanwezig kan zijn bij de zwemles, dan kunt u de les vanaf 4 weken tot maximaal 24 uur van te voren afmelden via zwemscore. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om de gemiste les in te halen.
  2. Bent u te laat met afmelden en is uw kind door ziekte niet in staat om naar de zwemles te komen?
    Neemt u dan zo spoedig mogelijk telefonisch contact met ons op, in overleg kan er alsnog een inhaalles worden toegerekend.
    Meldt u de les niet af, via zwemscore, dan wordt de les als vervallen beschouwd.
  3. Hoeveel zwemlessen kan ik per jaar missen?
    Wanneer uw zoon/dochter één keer in de week zwemt, kunt u zich voor maximaal 4 zwemlessen per zwemjaar afmelden om een inhaalles te mogen ontvangen.
    Mist u meer dan 4 zwemlessen per zwemjaar dan ontvangt u hierover geen inhaaltegoed meer.
  4. Langdurige afwezigheid
    Indien er sprake is van langdurige afwezigheid door ziekte, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op. Wij zoeken dan samen met u naar een individuele oplossing voor de ontstane situatie.

INHALEN ZWEMLES

  1. Hoe kan in een gemiste zwemles inhalen?
    Voor het plannen van een inhaalles gaat u naar de persoonlijke zwemscore pagina van uw zoon/dochter.
    Onder het kopje lessen kunt u een inhaalles plannen.
    Het is mogelijk dat u bepaalde lestijden niet kunt zien, het kan zo zijn dat iemand anders deze les al heeft gereserveerd.
    Advies is om op altijd even op ‘meer informatie’ te klikken. Zo kunt u zich ook niet vergissen in de leslocatie die deze inhaalplek betreft.
  2. Op welke dagen en tijden vinden de inhaallessen plaats?
    Dit wisselt per week. Op het moment dat er een leerling wordt afgemeld komt deze les vrij voor een inhaler.
    Inhaallessen gelden alleen voor de reguliere zwemlessen.
    Tijdens de inhaallessen bestaan de groepen uit 3-5 leerlingen.
  3. Inhaallessen tijdens de zomervakantie
    In de zomervakantie werken wij met een speciaal zomerrooster. U betaald alleen voor de zwemlessen waarvoor u uw kind aanmeldt.

 

ONLINE ZWEMSCORE MODULE

  1. Hoe kan ik het zwemtraject van mijn zoon of dochter volgen?
    Zwemkanjers maakt gebruik van het internet Zwemscore systeem. Via de persoonlijke pagina van uw zoon/dochter kunt u de vorderingen volgen. U ontvangt voor de eerste zwemles een persoonlijke inlogcode waarmee u kunt inloggen op de persoonlijke pagina. HIER vindt u meer informatie over Zwemscore.
  2. Ik ben de inloggegevens van de Zwemscore kwijt. Wat nu?
    Wanneer u naar de inlogpagina van de Zwemscore gaat kunt u aangeven dat u uw wachtwoord bent vergeten. Mocht het u niet lukken dan adviseren wij u contact op te nemen.
  3. Wanneer wordt de zwemscore bijgewerkt?.
    Alleen in de ‘even weken’ worden de zwemscores online geüpdatet. Wij vinden het belangrijk dat tijdens de les zoveel mogelijk aandacht naar uw zoon of dochter gaat.
    Het kan zijn dat uw zoon of dochter wel progressie maakt, alleen nog niet genoeg om een score te behalen. Om vooruitgang te boeken is tijd nodig, ieder kind heeft zijn eigen tempo van leren. 

 

DIPLOMAZWEMMEN

  1. Wanneer mag mijn zoon/dochter diplomazwemmen?
    U kunt online de voortgang van uw zoon/dochter volgen via de persoonlijke Zwemscore pagina.
    Uw zoon/dochter krijgt vanzelf tijdens de zwemles een diploma kaartje mee als hij/zij in aanmerking komt voor het examen.
  2. Hoe verloopt het diplomazwemmen?
    Het examen wordt afgenomen door de vaste zwemonderwijzer(es)s, bekende, vertrouwde gezichten voor de kinderen. Onze zwemonderwijzer(es)s zijn gediplomeerd om het officele examen af te mogen nemen.  De groepsgrootte bij het diplomazwemmen betreft max. 15 kinderen per examen. Wanneer de groepsgrootte te groot is voor uw zoon/dochter dan bestaat er een mogelijkheid tot een privé zwemexamen. Neemt u hierover contact met ons op.
    Het AB&C- examen wordt voor de leerlingen die zwemmen in Overloon ook afgenomen in het zwembad van De Vers in Overloon.
    Leerlingen die zwemles volgen bij Basic-Fit in Gennep kunnen voor A afzwemmen in bij Basic-Fit in Gennep (eigen bad). Voor B&C worden de leerlingen uitgenodigd om af te zwemmen in het 25-meter zwembad, Pica Mare in Gennep.
    Dit heeft te maken met de afmetingen van het zwembad. Familie is van harte welkom om te komen kijken. Voor de rust van de kinderen beperken wij dit aantal tot max. 4 volwassenen per zwemkanjer.
    Meer informatie over de diploma’s van Zwemonderwijs Nederland tref u HIER
  3. Wat moet ik doen als er gegevens op het zwemdiploma van mijn zoon/dochter niet kloppen?
    Als er gegevens op het zwemdiploma van uw zoon/dochter niet kloppen kunt u bij ons een nieuw zwemdiploma aanvragen. Dit kunt u doen door telefonisch of per mail contact met ons op te nemen. Wij zullen dan uitzoeken of de onjuiste gegevens door onze fout op het zwemdiploma terecht zijn gekomen, of dat u bij het aanmelden van uw zoon/dochter een fout heeft gemaakt.
    Heeft u bij het aanmelden van uw kind een fout gemaakt dan zal er €8,- in rekening worden gebracht voor een nieuw zwemdiploma.
  4. Is het ook mogelijk om te stoppen na zwemdiploma A of B?
    Ondanks dat wij aanraden uw kind het gehele Zwem-ABC te laten behalen is het bij Zwemkanjers ook mogelijk om te stoppen na diploma A of B.

MOTORISCHE EN/OF LICHAMELIJKEK BEPERKING

  1. Mijn zoon/dochter is motorisch zwakker of heeft een lichamelijke beperking. Wat zijn de zwemles mogelijkheden via Zwemkanjers?
    Wij werken samen met verschillende kinderfysiotherapeuten in deze regio.
    Twijfelt u of uw zoon/dochter eraan toe is om zwemles te volgen neemt u dan contact met ons op. In samenwerking met de kinderfysiotherapeut kunnen wij u een persoonlijk zwemlesadvies geven.
    Meer informatie over zwemles met een beperking treft u HIER.
  2. Kan mijn zoon/dochter met een beperking, toch een diploma halen?
    Ons doel is dat alle kinderen in Nederland de drie zwemdiploma’s halen. Voor kinderen met een lichamelijke of geestelijke beperking zijn de zwemcertificaten ontwikkeld. Ieder kind kan op zijn eigen niveau de zwemcertificaten A, B en C halen. Informeert u gerust naar de mogelijkheden.

OVERIGE VRAGEN

  1. Mag mijn zoon/dochter een zwembrilletje op?
    Reageren de ogen van uw zoon/dochter erg gevoelig op chloor tijdens het zwemmen? Dan kunt u dit bespreken met de zwemonderwijzer óf en wanneer een chloorbrilletje tijdens de lessen gebruikt mag worden. Bij het diplomazwemmen is een zwembrilletje niet toegestaan. De reden? Als uw zoon/dochter onverwacht in het water terecht komt, heeft hij/zij ook geen zwembrilletje op en moet uw kind zich kunnen redden.
  2. Wat zijn de kledingeisen voor A/B/C?
    Meer informatie over de kledingeisen treft u HIER.
  3. Waarom zwemmen we met kleding aan?
    Bij Zwemkanjers oefenen we heel veel survival onderdelen met kleding aan. Wanneer u zoon/dochter in het water valt dan draagt hij/zij in de meeste gevallen kleding. Dit kan variëren in lente- zomer- herfst- of winterkleding. De kledingeisen worden in het Zwem-ABC opgebouwd. Mocht u zoon/dochter te water raken dan is het belangrijk dat er geen paniek ontstaat en er veilig naar de kant kan worden gezwommen.
  4. Blijven zwemmen na het behalen van het zwem-ABC?
    Ja dat kan! Voor de ‘echte’ waterratten hebben wij een speciaal vervolg programma opgesteld namelijk Zwemkids! Tijdens deze lessen oefenen we voor het zwemvaardigheidsdiploma en wordt vooral de nadruk gelegd op het survivalzwemmen. Het zwemkids ‘zwemvaardigheids diploma’ is opgedeeld in 3 verschillende specialisaties: snorkelen, balvaardigheid en survival.
    Uw zoon/dochter dient in het bezit te zijn van het C-diploma om hieraan te kunnen deelnemen.
    Meer informatie over de lestijden en tarieven vindt u HIER.
  5. Waarom is het ene kind sneller dan het andere kind?
    Ieder kind kan leren zwemmen, maar niet ieder kind doet er even lang over. Tachtig procent van de kinderen is gemiddeld, tien procent haalt zijn diploma’s sneller en nog eens tien procent doet er langer over. Dat is heel normaal. Dat een kind meer oefening nodig heeft dan gemiddeld, kan te maken hebben met de motoriek: niet iedereen ontwikkelt zich in hetzelfde tempo. Vaak speelt ‘angst’ hierin een grote rol. Het scheelt enorm wanneer u uw zoon/dochter op tijd leert wennen aan water. Denk er ook aan dat uw eigen houding van invloed kan zijn. Als u uw kind steeds waarschuwt dat water ‘gevaarlijk’ is, kan het zijn dat uw zoon/dochter er bang voor wordt.
  6. Verzorgen jullie ook zwemlessen aan huis of op locatie?
    Ja, wij verzorgen al een aantal jaren zwemlessen aan huis. Dit betreft zowel binnen als buiten zwembaden.
    Uit ervaring blijkt dat kinderen via zwemles aan huis of op locatie nog sneller leren zwemmen. U heeft zelf de keuze of u alleen uw eigen kinderen laat deelnemen aan de zwemles of ook nog vriendjes of vriendinnetjes mee wilt laten doen.De zwemlessen aan huis bieden u het gemak dat u niet meer wekelijks de deur uit hoeft om naar het zwembad toe te gaan. Er is veel persoonlijke aandacht voor de kinderen en u kunt zelf bepalen wanneer de zwemlessen plaatsvinden.
  7. Mijn zoon/dochter heeft al ergens anders zwemles gehad, kan ik overstappen naar Zwemkanjers?
    Ook kinderen die al ergens anders zwemles hebben gehad, of later nog besluiten hun zwemdiploma B en/of C te behalen zijn welkom.  Het is belangrijk dat u op het inschrijfformulier aangeeft welk zwemdiploma uw zoon/dochter al heeft of een zo goed mogelijke schatting geeft van hoeveel zwemlessen uw zoond/dochter al heeft gehad. Tijden de eerste les zullen wij het niveau bepalen en onze bevindingen terugkoppelen aan u.
  8. Mag mijn zoon/dochter met waterpokken zwemmen?
    Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte. Het zwemmen kun je dus beter uitstellen totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. En je kind niet meer besmettelijk is. Kinderen met waterpokken mogen overigens wel naar school. Besmetting heeft daar immers al plaatsgevonden vóór het ontstaan van de blaasjes. Maar in het zwembad komt je kind met heel andere kinderen in contact. Daar zou het een nieuwe haard van besmetting kunnen zijn. Daarnaast kan het warme zwemwater de jeuk verergeren en de korstjes doen verweken.
  9. Mag mijn zoon/dochter zwemmen als het krentenbaard heeft?
    Nee, wij vragen u z.s.m. contact met ons op te nemen als u krentenbaard ontdekt.
    Krentenbaard is een uiterst besmettelijke infectie en daarnaast heeft u kans dat de infectie door het week worden van de huid alleen maar uitbreidt in plaats van geneest.

 

TIP: Blijf zwemmen
Wat vaak wordt vergeten is dat uw zoon/dochter na het behalen van het zwemdiploma moet blijven zwemmen. Kinderen in de groei die hun geoefendheid niet op peil houden, lopen het risico dat de opgedane vaardigheden in het water verminderen. Wij zijn van mening dat ook ouders/verzorgers hun verantwoordelijkheid hierin moeten nemen, blijven zwemmen is van groot belang.